Kuva: Erkki Pirtola

jukka-pekka[at]leateatteri.com
044 015 7573
www.leateatteri.com

Siltasaarenkärki 3 C 37, 00530 Helsinki

Miettinen Jukka-Pekka

Jukka-Pekka Miettinen on lausuntataiteilija, erityisesti miimipuheenmuodostaja. Teatterin tekeminen alkoi 1977 koulun näytelmäkerhossa pääroolilla esityksessä Kasper ja naputuskone. Näytteleminen jatkui Kuopion nuorisoteatterissa sekä Turun ja Tampereen ylioppilasteattereissa. Vuonna 1987 Jukka-Pekka sai opinto-oikeuden Tampereen yliopiston draamalinjalle, jonka käytännön opinnot hän suoritti kahdessa vuodessa.

Ensimmäinen ammattilaiskiinnitys oli Samppalinnan kesäteatterissa 1988 (Outsider) ja sen jälkeen kuusi vuotta tamperelaisessa Teatteri Mukamaksessa vuoteen 1995 näyttelijänä, muusikkona, kertojana, nukettajana ja suorittaen valojen ajoja kiertueilla, Mukamaksen kotinäyttämöllä ja ulkomaille suuntautuneilla festivaalimatkoilla. Kiitetyimpiä rooleja olivat: Norsu näytelmässä Maailma nimipäivälahjaksi, ohjaus Josef Krofta; Ukko näytelmässä Jykeä Lipas, ohjaus Mansi Stycz ja Papukaija näytelmässä Hääyö, ohjaus Johanna Enckell.

Mukamas kiinnityksen aikana Jukka-Pekka koulutti itseään useilla kursseilla (nukketeatteria, pantomiimia, akrobatiaa, näyttelemistä) ulkomaita myöten opettajina mm. Michael Hecht, Josef Krofta, Asko Sarkola, Johanna Enckell. 2000 hän pääsi Suomen Lausujain Liiton taiteilijajäseneksi ja perusti ensimmäisen oman teatterinsa, Teatteri Taawetin. Sen parissa Jukka-Pekka toimi vuoteen 2017 omia lausunta- ja pöytäteatteriesityksiä tehden ja puhetta opettaen.

Snellman-korkeakoulun puhe- ja draamataiteen nelivuotisen linjan 1995-1999 keskeiseen opetusaineistoon kuului Rudolf Steinerin 1924 pitämät 19 esitelmää ammattinäyttelijöiden kysymykseen, kuinka he voisivat kehittää alaansa antroposofisten virikkeiden pohjalta.

Snellman-korkeakoulua seurasi Oulun yliopiston kasvatustieteen maisterinopinnot, erityisesti varhaiskasvatus 2011-2017. Maisteriopintojen gradussaan Jukka-Pekka yhdisti otsikolla Miten puhe on taidetta? kaiken aikaisemmin teatterin tekemisestä oppimansa, pyrkien antamaan kattavan kuvaksen yhdestä Rudolf Steinerin näyttelijäntyön peruspilarista, puheen ilmaisumuodoista teoreettisesti ja empiirisesti.

Jukka-Pekka Miettinen perusti LEATEAtteri Oy:n 2018, jossa esittämässään taiteessa hän yhdistää miimiä ja puheenmuodostusta. Miimi luo tilan, johon puheenmuodostus voi laskeutua. Lasten esityksissä on keskeistä tarinan nojautuminen protokeskusteluun. Ohjelmistossa on Saint-Exupéryn, Leinon, Kiven, Kalevalan ja kansantaruston teksteistä luodut esitykset. Aikuisille – Kontiolan kaski, Hövelön unelma, Selvänäky, Pikku prinssi; lapsille – Rukkanen, Nauris, Hölynpölylä, Kolme pukkia. Lisätietoa osoitteessa: www.leateatteri.com