Kuva: Eija Somervuori

poylioeeva[at]gmail.com
040 573 5831

Yhteiskouluntie 5 B 13, 04400 Järvenpää

Pöyliö Eeva

Eeva Pöyliöllä runous on kulkenut matkassa mukana läpi aikuisuuden. Runouteen liittyvät muistot ulottuvat kansakoulun henkisiin kilpailuihin, joissa hän esitti Kirsi Kunnaksen runon Vanha Vesirotta. Aktiivinen lausuntaharrastus opiston ryhmässä alkoi 2011. Sahankoulun runokahvilassa koettu ja kuultu Iiro Kajaksen Ilpo Tiihosen tekstillä lausuma: Tarvitset kattilan, patjan ja vettä innoitti Eevan ilmoittautumaan Lausuntataiteilja Eevamarja Luode-Salosen ohjaamaan opiston runoryhmään.

Halu päästä lähelle runomaailmaa kasvoi. Näyttömötaide-opintoja Järvenpään seurakuntaopistossa TTM Mikko Bredenbergin tarkassa, monipuolisessa äänenkäytön ohjauksessa 2012-2013 Eeva pitää elämänsä antoisimpana vuotena. Jatko seurasi: Suolahden opit Marjatta Oikawan ryhmässä, Inkeri Kivimäen kurssit Espanjan Fuengirolassa sytyttivät kerta toisensa jälkeen tiivillä ja intensiivisellä viikon opetuksella. Inkerin kursseilla Eeva on opiskellut kolme viikon pätkää. Joutsenon kesäkurssi 2023 Eero Engvistin ryhmässsä täyttyi kehollisesta ilmaisusta sekä ajatuskokonaisuuden oivalluksesta esitystä rakentaessa. Hyvässä muistissa on Järvenpään runoryhmän useat siintymiset kirjaston Tyyni Tuulio -salissa. Järvenpäästä Eeva siirtyi Keravan Lausujiin, joka ryhmänä esiintyy myös lähikunnissa. Keravan lausujissa Eeva on saanut vuosittain laadukasta koulutusta liiton ammattilaisilta.

Eeva Pöyliö alkoi työstää omaa monologia Mustosen Villen ohjauksessa keväällä 2017. Ensi-ilta pidettiin samana syksynä. Tilauksesta hän on esittänyt monologia useita kertoja viime vuosien aikana Sallasta Helsinkiin.

Lempirunoilijakseen Eeva nimeää Sirkka Turkan. Yksittäisistä teksteistä hänelle erityisen tärkeitä ovat Aale Tynnin Peukaloisen retket ja Kaarisilta.

Siviilissä Eeva on tehnyt työuransa fysioterapettina. Lausunnan lisäksi hän harrastaa kuvataidetta ja keramiikkaa, joita hän on opiskellut Järvenpään Opiston 4-vuotisella linjalla sekä Pekka Halosen akatemissa kevätkaudella 2022.