Kuva: Tero Ruukki

ojanen.anita[at]gmail.com
050 913 5065

Rautamäentie 8 b1, 13270 Hämeenlinna

Ojanen Anita

Anita Ojanen on eläkkeellä oleva 5 lapsenlapsen, kolmen lapsen, kahden koiran ja yhden miehen nainen Hämeestä. Tie runouteen kulki harrastajateatterin kautta, jossa ensimmäinen esitys oli Ennen Valomerkkiä -runo kooste 1982. Marjo Ventolan ohjaama esitys sisälsi mm. Arja Tiaisen runoja. Teatteriryhmän Loosi 84 kanssa Anita teki mm. Michael Enden Momon, Tsehovin Valtatiellä, Mishiman Markiisitar de Saden, jolla ryhmä vieraili mm. Mikkelin Työväen Näyttämöpäivillä 1992. Anita on ammentanut mm. Sinikka Sokan, Timo Sokuran, Margret von Martensin, Marjo Ventolan opeista.

Kanta-Hämeen Lausujien kautta Anita on ollut mukana monessa mm. Hurmos-sanoja lauteilta, ohjaus Pirjo Mäki 2010, Local Global EU parlamentissa 2011, Älä pelkää, että kaikki päättyy hyvin, ohjaus Taru Kivinen 2012, Vuodenkierto, ohjaus Riitta-Liisa Helminen 2014, Se piti vielä sanoa, ohjaus Marjo Ventola 2015, Entisten Nuorten Lausuntatapahtuma, yhtenä järjestäjistä, esiintyjänä 2019, Näillä silmillä – Aino Krohnin tekstit, ohjaus Marjo Ventola, Vanajaveden Opisto 2021, Tämän runon haluan lausua Sinulle -runotapahtuma Ukraina Keskuksen hyväksi. Lausujien omat toiverunot runoilijoilta, Avaimia runojen esittämiseen, ohjaus Marjo Ventola, Vanajaveden Opisto 2021, Korona aikana useita runostriimejä palvelutaloihin, Lempäälän Runomaraton 2022, Miiko Toiviaisen Kepeä Elämäni monologi, esityksen Hämeenlinnaan toinen tuottaja.

Kehittymistään lausujana Anita on vauhdittanut kursseilla: Riitta-Liisa Helminen, Aleksander tekniikkaa viikonloppu 2012, Iiro Kajas ja Eilakaija Sippo viikonloppukurssi useampana vuotena Verkatehtaalla, Hämeenlinnassa. Äänen Pesu -etäkurssi, Malla Kuuranne 2021, Aika-hanke, Henna Hakkarainen 2022. VOPissa, Marjo Ventola, Kirsi-Kaisa Sinisalo, Hannu Huuska.

Suomen Lausujain Liiton taiteijajäseneksi Anita hyväksyttiin 2022 Marjo Ventolan ohjaamalla esityksellä Lyhtypolku.

”Dramaturgialtaan selkeä, aikuisen ihmisen elämänkulun tuntoja, ajatuksia ja pohdintoja kuvaavaa, konstailematonta ja hyvin mietittyä esitystä on helppo seurata. Anita Ojasen ääni, äänenkäyttö, on vivahteikasta ja olemuksesta huokuu lämmin ja vahva tarinankertojan taito. Esityksessä on viisautta, aikuisen naisen hehkua. Anitalle Lyhtypolku oli projektina merkityksellinen, voimauttava.”

Lyhtypolku -runoteatteriesityksellä Anita on vieraillut mm. Europa Donna Rintasyöpäyhdistyksen Toiminnanohjaus viikonlopuissa Hämeenlinnassa ja Tampereella. 25 min. kestoista esitystä voi varata edelleen (ojanen.anita@gmail.com). Esityksen yhteyteen voi varata myös runotyöpajan.

Pidän runoteatteri määritelmästä – se on jotenkin enemmän kuin runomatinea – ehkä se johtuu harrastajateatteri taustastani.

Luottamustoimet: Hämeen Seudun Taideyhdistys hallituksen jäsen 2007-2016. Kanta-Hämeen Lausujien puheenjohtaja 2010-2020, kunniapuheenjohtaja vuodesta 2020.