Koulutus

SLL:n koulutuksesta

Koulutus on yksi niistä alueista, joilla Suomen Lausujain Liitto toteuttaa perustehtäväänsä, runouden ja sen esittämisen tunnetuksi tekemistä. Lausunnan usein solistiseksi mielletyllä taiteenalalla koulutustapahtumat ovat merkittäviä kohtaamispaikkoja ja innoituksen lähteitä tekijöiden välillä. Niissä opitaan uutta, vaihdetaan kokemuksia, saadaan elämyksiä, oivalluksia ja kyseenalaistetaan tottumuksia.

Kesäkursseilla taiteilijat pääsevät kosketuksiin yleisönsä kanssa ja lausunnan ystävien yhteisöllisyys pääsee oikeuksiinsa – nuoret haastavat keski-ikäiset ja vanhat tekijät intoutuvat mittelemään nuorten kanssa. Myös lausuntataiteessa kokonaisvaltaisen ilmaisun vaatimus on yhä keskeisempi kysymys. Koulutuksessa siihen paneudutaan kaikin keinoin. Tämä on SLL:n perinnettä; merkittävä osa jäsenistä on koko liiton historian ajan ollut suomalaisen teatterin tunnettuja näyttelijöitä ja pedagogeja – monitaiteisuus on aina ollut lausunnan kulttuuria.

Opettajina SLL:n järjestämässä koulutuksessa toimivat sekä liiton jäsenet, että ulkopuoliset teatterin, pedagogiikan ja puheilmaisun ammattilaiset ja yhteistyötä kehitetään muiden taiteenalojen kanssa – unohtamatta pääasiaa, puhuttua sanaa.

Aika-hankkeen koulutus Lahdessa. Päijät-Hämeen Lausujat ry Kuva: Henna Hakkarainen
Aika-hankkeen koulutus Lahdessa 29.8.2023.
Päijät-Hämeen Lausujat ry
Kuva: Henna Hakkarainen

Aika-hanke

Aika-hanke tarjoaa jäsenyhdistyksille koulutuksia vuonna 2024 yhteensä kahdeksan (8) kappaletta. 

Aika-hankkeen koulutus on kahden päivän intensiivinen koulutus, jossa SLL maksaa kouluttajan palkan. Jäsenyhdistys vastaa kouluttajan matkakuluista ja mahdollisesta majoituksesta. Koulutuksen teema ja aiheet määräytyvät yhteisöjäsenten sekä kouluttajien intressien vuorovaikutuksessa. Koulutuksessa on mahdollista esimerkiksi harjoitella esitettävää materiaalia ja koulutuksen hedelmänä voi syntyä ohjelmistoa, jota yhteisöjäsenet voivat käyttää tulevissa esityksissään.

Mikäli yhdistyksesi on kiinnostunut Aika-hankkeen koulutuksesta ota yhteyttä hankkeen koordinaattoriin Henna Hakkaraiseen lausujain[at]gmail.com Kirjoita viestissäsi mikä ajankohta kevät / syksy on toiveena ja huolehdithan, että jäsenyhdistyksen jäsenmaksu on maksettu. 

 

Aika-hankkeen ope ei meinaa malttaa pitää kahvitaukoa. Marjatta, Marja, Kaarina ja Sisko ystävällisesti kuuntelevat kun Susanna, Helena ja Mirja pitivät taukoa. Linnan Lausujat ry Savonlinna 1.10.2023
Kuva: Susanna Vihavainen
SLL Aika-hanke. Raisionseudun lausujat 27.9.2023
Kuva: Henna Hakkarainen