Ääneen!

Hankekoordinaattorit Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt. Kuva: Milla Hilke

Ääneen! tutustuttaa lapsia ja nuoria lausunnan maailmaan.

Suomen Lausujain Liiton aiemmin Helsingissä vuosina 2020-2022 pienimuotoisemmin toteutunut toiminta laajenee syksyllä 2023 valtakunnalliseksi, kun eri puolilla Suomea asuvat yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan lausuntaan Suomen Lausujain Liiton taiteilija-pedagogien opastuksella. Mukana on yläkoululuokat Joensuusta, Seinäjoelta, Hämeenlinnasta ja Turusta sekä lastensuojeluyksikkö Oulusta.

Ryhmille järjestetään työpajakokonaisuudet, joissa tutustutaan runouteen ja lausuntaan innostavasti eri näkökulmista käsin. Lopuksi kussakin prosessissa syntynyt materiaali äänitetään ja kaikkien ryhmien yhteisestä materiaalista muodostetaan ääniteos.

Jokainen ryhmä saa myös vieraakseen vuoden 2022 Veikko Sinisalo -kilpailun finalistin lausuntaesityksen päästäkseen tutustumaan siihen, miltä esitykseksi asti muovattu, korkeatasoinen lausuntataide voi näyttää.

Hankkeen tarkoituksena on edistää nuorten osallistujien itsevarmuutta, monipuolista ilmaisua ja runoudesta ja äänenkäytöstä innostumista. Liiton tavoitteena on myös edistää lausuntaa taiteenlajina nuoremman ja kielellisiltä taustoiltaan monimuotoisempien lapsi- ja nuorisoryhmien keskuudessa ja saada aikaan aiheiltaan ja muodoiltaan nykyaikaista lausuntataidetta.

Hankkeen koordinoivat Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt, ja taiteilija-pedagogeina toimivat heidän lisäkseen Eero Ojala, Emilia Pokkinen ja Leena Sainio. Hanketta rahoittaa Antti ja Jenny Wihurin säätiö.