Ääneen!

Hankekoordinaattorit Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt. Kuva: Milla Hilke

Avaruuden raja -ääniteoksen ensiesitys Tekstin talon avajaisfestivaaleilla

Runouden esittämisen työpajoissa äänitetyistä runoista syntynyt ääniteos Avaruuden raja sai ensi-esityksensä Tekstin talon avajaisfestivaaleilla lauantaina 27.1.2024 klo 15 Helsingissä. (Lintulahdenkatu 3).

Ulkoavaruudessa leijailevat ääninauhat kertovat kuulokuvia avaruudesta, kesästä, koulusta, metsästä ja tuhoamisen voimasta.

Teoksessa kuultiin otteita seuraavien runoilijoiden teksteistä: Veera Antsalo, Anja Erämaja, Saima Harmaja, Heikki Jalava, Aino-Kaisa Koistinen, Susinukke Kosola, Tittamari Marttinen, Aulikki Oksanen, Satu Koskimies, Anne Puustinen, Lauri Viita ja Mika Waltari.

Työpajoihin osallistui yhteensä noin 70 nuorta Joensuun Pataluodon koulusta, Seinäjoen lyseosta, Hämeenlinnan Kaurialan koulusta, Turun Puropellon koulusta sekä Heinäsalmikodista Oulusta. Näillä paikkakunnilla tarjottiin myös nuorille maksuttomat Veikko Sinisalo -finalistien lausuntaesitykset.

Dramaturgia: Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt
Työpajojen taiteilija-pedagogit: Eero Ojala, Leena Sainio, Emilia Pokkinen, Milla Hilke, Tarja Sahlstedt
Lausujat: 9B-luokka, Seinäjoen lyseo, Seinäjoki, 9B-luokka, Puropellon koulu, Turku, Draaman valinnaisryhmä, Pataluodon koulu, Joensuu, 9. luokan ilmaisutaidon ryhmä, Kaurialan koulu, Hämeenlinna, Heinäsalmikoti, Oulu
Äänen jälkityöt: Toni Ilo

Teos on osa Suomen Lausujain Liiton valtakunnallista Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella tehtyä Ääneen!-hanketta.

Ääneen! tutustuttaa lapsia ja nuoria lausunnan maailmaan.

Suomen Lausujain Liiton aiemmin Helsingissä vuosina 2020-2022 pienimuotoisemmin toteutunut toiminta laajenee syksyllä 2023 valtakunnalliseksi, kun eri puolilla Suomea asuvat yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan lausuntaan Suomen Lausujain Liiton taiteilija-pedagogien opastuksella. Mukana on yläkoululuokat Joensuusta, Seinäjoelta, Hämeenlinnasta ja Turusta sekä lastensuojeluyksikkö Oulusta.

Ryhmille järjestetään työpajakokonaisuudet, joissa tutustutaan runouteen ja lausuntaan innostavasti eri näkökulmista käsin. Lopuksi kussakin prosessissa syntynyt materiaali äänitetään ja kaikkien ryhmien yhteisestä materiaalista muodostetaan ääniteos.

Jokainen ryhmä saa myös vieraakseen vuoden 2022 Veikko Sinisalo -kilpailun finalistin lausuntaesityksen päästäkseen tutustumaan siihen, miltä esitykseksi asti muovattu, korkeatasoinen lausuntataide voi näyttää.

Hankkeen tarkoituksena on edistää nuorten osallistujien itsevarmuutta, monipuolista ilmaisua ja runoudesta ja äänenkäytöstä innostumista. Liiton tavoitteena on myös edistää lausuntaa taiteenlajina nuoremman ja kielellisiltä taustoiltaan monimuotoisempien lapsi- ja nuorisoryhmien keskuudessa ja saada aikaan aiheiltaan ja muodoiltaan nykyaikaista lausuntataidetta.

Hankkeen koordinoivat Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt, ja taiteilija-pedagogeina toimivat heidän lisäkseen Eero Ojala, Emilia Pokkinen ja Leena Sainio. Hanketta rahoittaa Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Ääneen!-hanke toi runonlausunnan Heinäsalmikotiin

”Runous taipuu jänniin, absurdeihin ja ennalta-arvaamattomiin maisemiin”, sanoo Ääneen!-hankkeen projektikoordinaattori Tarja Sahlsted.”

Lue Auta lasta ry:n Heinäsalmikodin työntekijän kirjoittama juttu Ääneen!-työpajoista.

Nuoria Ääneen! -työpajassa 2023. Kuva Hanna Kosunen.