Ajankohtaista

Tämänpäiväiset runot Lallukassa 10.12.2023 klo 15

Suomen Lausujain Liiton taiteilijat Sampo Harju, Päivi Kangas, Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Lari Ylönen lukevat poimintoja vuonna 2022 julkaistusta runoudesta. Lukulistalla Terhi Forssénin, Pauliina Haasjoen, Henri Hirvenojan, Jussi Hyvärisen, Sanna Karlströmin, Marko Korvelan, Atte Koskisen, Pirjo Kotamäen, Rakel Liehun, Miira Luhtavaaran, Veera Miljan, Riikka Palanderin, Sanni Purhosen, Mikko Rädyn, Harry Salmenniemen, Katja Seudun ja Helena Sinervon runoja.

Tervetuloa Lallukan taiteilijakotiin, Apollonkatu 13, Helsinki
Esityksen kesto noin 1 tunti. Liput 10 € ovelta. Ovet aukeavat klo 14.15.
Tapahtuman järjestää Suomen Lausujain Liitto ry

 

Eläköön Runo! esitettiin täydelle katsomolle

Aleksis Kiven päivänä 10.10.2023 Suomen Lausujain Liitto 85-vuotta -juhlaesitys täytti Teatteri Avoimien Ovien katsomon. Runouden ystävien riemukkaat kohtaamiset teatterin lämpiössä väliajalla toivat lokakuun sateiseen iltaan kaivattua piristystä. Illan aikana matkattiin Iiro Kajaksen johdattamana liiton juurilta nykypäivään, kuultiin ja nähtiin sekä perinteistä lausuntaa että uutta tapaa esittää runoa – tarinan kerrontaa, draamaa, tragiikkaa ja huumoria. Kiitos yleisö myönteisestä  palautteesta!

Seela Sella ja Iiro Kajas Eläköön Runo! juhlaesityksessä Teatteri Avoimissa Ovissa 10.10.2023. Kuva: Marju Lökström

Juhlaesityksen ohjelma

Lauri Viita Luominen Seela Sella
Tehkäme iloinen ilta (Kanteletar) ryhmä
Olavi Paavolainen Terässinfonia Miko Helppi
Saima Harmaja Väkevä kukka Hillevi Kilpeläinen
Uuno Kailas Pallokentällä Juuso Timonen
Arvo Turtiainen Rakentaja (äitini isälle) Arja Pekurinen
Hanna Cheitin (suom. Arvo Salo) Juutalaislapsi Seela Sella
Yrjö Jylhä Kohtaus metsässä Juuso Timonen ja Miko Helppi
J.L Runeberg Vårt land Maija Paunio
Aila Meriluoto Kivinen Jumala Hillevi Kilpeläinen
Eila Kivikkàho Nocturno Hillevi Kilpeläinen, Arja Pekurinen, Maija Paunio
Anja Samooja Elämänilo Hillevi Kilpeläinen, Arja Pekurinen, Maija Paunio
Paavo Haavikko Pullo seisoo läntisen huoneen lattialla Maija Paunio
Aaro Hellaakoski Conceptio artis, Niin pieniksi, Hauen laulu Maija Paunio, Juuso Timonen
Eeva-Liisa Manner Virtahevonen Arja Pekurinen
Jorma Etto Suomalainen Miko Helppi
Pentti Saarikoski Minä asun Helsingissä Juuso Timonen
Markku Into Maitotalouden ongelmat maassamme Miko Helppi
Aulikki Oksanen Kenen joukoissa seisot? Iiro Kajas
Eino Leino ja L. Onerva Satiireja Miko Helppi, Maija Paunio
Aleksis Kivi Suomenmaa Arja Pekurinen
Ilpo Tiihonen Lausujat ryhmä

Eläköön Runo! työryhmä: Arja Pakurinen, Juuso Timonen, Hillevi Kilpeläinen, Iiro Kajas, Seela Sella, Miko Helppi ja Maija Paunio. Kuva: Matti Hietala

Eläköön Runo!
Suomen Lausujain Liitto 85-vuotta -juhlaesitys

Eläköön Runo! luotaa liiton, lausunnan ja runouden historiaa Kajaanin Runoviikoilta tutuiksi tulleiden Iiron koulujen hengessä. Iiro Kajaksen esittämien historiikkien välissä runoja lausuvat liiton taiteilijajäsenet Seela Sella, Arja Pekurinen, Maija Paunio, Hillevi Kilpeläinen, Juuso Timonen ja Miko Helppi. Esityksen suunnittelusta, dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaavat Iiro Kajas ja Hillevi Kilpeläinen.


Eläköön Runo! -työryhmä: Iiro Kajas, Hillevi Kilpeläinen, Arja Pekurinen, Seela Sella, Miko Helppi, Maija Paunio, Juuso Timonen. Kuva: Matti Hietala

Työryhmä:

Seela Sella on esiintynyt yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana mm. Turun ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa, Intimiteatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Teatteri Jurkassa. Hän on esittänyt monologeja, pitänyt laulu- ja lausuntailtoja sekä esiintynyt lukuisissa suomalaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Arja Pekurinen on esiintynyt yli 50 vuoden ajan eri teattereissa mm. Vaasan Teatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa, elokuvissa ja ääninäyttelijänä. Arja on pitänyt lausuntailtoja omalla runo-ohjelmistollaan sekä esittänyt Maria Jotunin Kun on tunteet ja Hilda Husso.

Maija Paunio kävi teatterikoulun Englannissa ja on siitä lähtien esiintynyt teatterissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Ensimmäisen teatterikiinnityksensä hän sai heti valmistumisensa jälkeen Lontoossa. Hän on näytellyt Suomessa pääasiassa vapaissa ryhmissä ja toteuttanut useita runoesityksiä. Kameratöistä viimeisimpiä ovat mm. amerikkalainen elokuva Dual sekä tv-sarjat kuten Sijainen, Jälkeläiset ja Sorjonen.

Juuso Timonen on helsinkiläisen Vaurioteatterin jäsen, lisäksi hän on näytellyt mm. Teatteri Jurkassa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Teatterin tekemisessä hän peräänkuuluttaa ryhmätyön tärkeyttä. Harjoitusprosessissa hän rakastaa hetkeä, kun teos herää kovan työn jälkeen eloon, hetkeä kun teoksen sielu löytyy. Vaurioteatterissa hän on toteuttanut teatterin tekijyyttään laaja-alaisesti näytellen, käsikirjoittaen, valo- ja videokuvaten, lavastaen sekä äänisuunnitellen. Timonen voitti vuonna 2021 Veikko Sinisalo -kilpailun ja hänet valittiin vuoden nuoreksi lausujaksi. Tällä hetkellä häntä kutsuu elokuvanteko ja ensimmäinen lyhytelokuvaohjaus on työn alla.

Miko Helppi on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston Nätyltä 2021. Miko oli Jyväskylän kaupunginteatterissa kiinnitettynä näyttelijänä vuosina 2021–2023. Ennen valmistumistaan hän näytteli Suomen Kansallisteatterissa ja Taaborin kesäteatterin tuotannoissa sekä TV-sarjoissa Syke, Kevyttä yläpilveä, Pala sydämestä ja EX-Onnelliset. Hän kuuluu teatterialan ammattilaisista koostuvaan Tarinateatteri Vox -ryhmään ja esiintyy tällä hetkellä Turun kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa.

Iiro Kajas on Vuoden Nuori Lausuja 1983. Viimeiset 35 vuotta hän on toiminut filosofian vihtorina kansalais- ja työväenopistoissa ohjaten lausujia ja teatterin nykypäivästä ja historiasta kiinnostuneita. Lausujana hän on tehnyt useita esityksiä sekä yksin että yhdessä muiden Suomen Lausujain Liiton jäsenten kanssa. Läheisiksi ovat tulleet mm. Kaarlo Kramsun, Yrjö Jylhän, Lassi Nummen, Paavo Haavikon ja Ilpo Tiihosen runot, Nortamon jaaritukset ja Aapelin pakinat. Erityisen tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat olleet Eilakaija Sippo, Malla Kuuranne ja Sakari Puurunen.

Hillevi Kilpeläinen on valmistunut kirjallisuudesta Helsingin Yliopistosta ja näytellyt mm. Q-teatterissa, Nälkäteatterissa ja Rovaniemen Kaupunginteatterissa. Hillevi on pitänyt ja ohjannut lausuntailtoja mm. Eeva-Liisa Mannerin sekä Helvi Hämäläisen tuotannosta. Tällä hetkellä hän esittää Minä kirjoitan, minä kirjoitan -monologia Helvi Hämäläisestä kiertue-esityksenä. Hillevi on toiminut Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana vuodesta 2022.

Teatteri Avoimet Ovet,
Erottajankatu 5, 00130 Helsinki
10.10.2023 kello 19.00 (sisältää väliajan, kesto vajaa 2 h)
Liput 22,60 euroa / opiskelijat, työttömät, lapset 17,60 euroa

https://www.lippu.fi/event/elaekoeoen-runo-teatteri-avoimet-ovet-17589039/

https://www.avoimetovet.fi/tapahtuma/elakoon-runo/

 

Ääneen 2023

Lausuntataidetta lasten ja nuorten parissa edistävässä Ääneen! -hanke valmistautuu vauhdikkaaseen syksyyn: syksyn 2023 aikana järjestetään yhteensä 20 yläkouluikäisille nuorille suunnattua lausuntatyöpajaa Seinäjoella, Joensuussa, Oulussa, Turussa ja Hämeenlinnassa. Yhteistyötahoina toimivat paikalliset koulut ja Oulussa lastensuojeluyhdistys Auta Lasta ry. Jokaisella paikkakunnalla vierailee myös yksi vuoden 2022 Veikko Sinisalo -kilpailun finalisti lausuntaesityksellään (finalistit Miko Helppi, Juho Uusitalo, Sami Harjula, Maria Häkkinen ja Ville Rita). Näin nuoret pääsevät myös näkemään valmiin ja hiotun lausuntaesityksen työpajoihin osallistumisensa lisäksi.

Hanketta koordinoivat Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt. Heidän lisäkseen työpajaohjaajina toimivat Leena Sainio, Emilia Pokkinen ja Eero Ojala.
Hanketta tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lue lisää