Ajankohtaista

Juha Hurme, Tuukka Vasama ja Eero Enqvist Kainuun Runoviikon tilausteoksen ennakko-esityksessä Aitoon Teatteripäivillä 19.6.2024. Vauhdikkaan kaksikielisen esityksen viittomista vastasi Eero Enqvist. Kuva: Jukka Mykkänen

Kajaanin Runoviikon tilausteoksen ennakkoesitys
Ilman miehen yhteyttä – 3000 tuhatta vuotta itämerensuomalaista runoutta puhutteli yleisöä Aitoossa

Kolmivuotisen esitysprosessin tuottajan Kirsi-Kaisa Sinisalon ja teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeen ideoiman trilogin, 3000 vuotta itämerensuomalaista runoutta, ensimmäinen osa ”Ilman miehen yhteyttä” sai yleisöltä lämpimän vastaanoton Aitoon Teatteripäivillä.

Työryhmän tunnelma esityksen jälkeen oli rento. Kevään harjoittelukauden jälkeen viimeiset neljä päivää ”teatterileirillä” esitystä työstäneet Tuukka Vasama ja Eero Enqvist kertoivat hymyssä suin menevänsä hyvillä mielin ensi-iltaan. Hurmeen tapa valmistaa esitystä muutamana intensiivisenä päivänä yhdessä työryhmän kanssa ennakko-esityksineen toimii heidän mielestään loistavasti, mutta vaatii esittäjiltä rohkeutta hypätä mukaan ei traditionaaliseen tapaan työskennellä. Ja yleisössä oltiin yhtä mieltä asiasta: ”Se tässä on niin herkkua! Vie niin mukanansa ja on nauttivaa ja aitoa!”

Ilman miehen yhteyttä esityksen työryhmä: Oona Jama, Kirsi-Kaisa Sinisalo, Juha Hurme, Eero Enqvist, Tuukka Vasama ja Pekko Käppi. Kuva: Jukka Mykkänen

Muinaisrunoutta 15 vuotta tutkinut Juha Hurme kertoi, nyt nähdyn esityksen olevan kolmivuotisen sarjan ensimmäinen. Jatkoa on luvassa vuosina 2024-2026 Kajaanin Runoviikon Oulu26 kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin. Etuajassa olevan esityksen ja tasokkaan työryhmän kanssa on mahtavaa mennä Kajaaniin. Pälkäneellä Hurmeen sanoin ”kasaan lyöty” esitys voi toki elää matkan varrella. Ensi-iltansa esitys saa Kajaanin Runoviikolla 3.7.2024. Marraskuussa on Helsingin ja Teatteri Avoimien Ovien vuoro.

Trilogin tulevissa ensi-illoissa nähdään esiintyjinä vuosittain Veikko Sinisalon stipendirahaston vuosikymmenien saatossa palkitsemia Vuoden nuoria lausujia. Esityksen modernit runot ovat Kajaanin Runoviikon eri vuosien Suven runoilijoiden runoja.

Ilman miehen yhteyttä on hauska ja kepeä esitys länsimaisen ajattelumme perusteista ja kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta laajennettuna koskemaan kaikkea elämää – siis evankeliumista ja evoluutiosta. Esityksen vanhin aines on keskiaikainen Luojan virsi, suomalainen metsäevankeliumi, jonka Arhippa Perttunen lauloi Elias Lönnrotille. Matias Salamniuksen ”Ilolaulu Jesuxesta” vuodelta 1690 nostaa jännityksen kattoon, ja finaalissa kuullaan Eeva Kilven ajatuksia kasveista ja eläimistä, jotka ovat kipeästi Vapahtajan tarpeessa. Esityksen avaa Jacob Judénin hymni suomalaisesta identiteetistä vuodelta 1810.

Esiintyjät: Tuukka Vasama, Juha Hurme, Oona Jama, Eero Enqvist ja Pekko Käppi
Musiikki: Pekko Käppi
Liikekieli: Oona Jama
Viittomat: Eero Enqvist
Dramaturgia ja ohjaus: Juha Hurme
Taiteellinen johto ja yhteistyön koordinointi: Kirsi-Kaisa Sinisalo

Kiitokset: Kajaanin Runoviikko/Oulu26, SKR, Taike, Kalevala Fest, Pälkäneen kulttuuripalvelut, Aitoon Koulutuskeskus
Kuvat: Jukka Mykkänen

 

Sanaston SLL:n jäsenille järjestämä webinaari tekijänoikeuksista ja käyttöluvista innosti oivaltavaan keskusteluun

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston Suomen Lausujain Liiton jäsenille järjestämä webinaari 13.5.2024 synnytti oivaltavaa keskustelua ja avarsi ajattelua runojen ja tekstien esittämiseen tarvittavista luvista.

Viestinnän asiantuntija Laura Hautsalo sekä yhteiskuntasuhde- ja projektiasiantuntija Heini Eskelinen-Räsänen tarjoilivat kuulijoille lyhyen tietoiskun runojen esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuksista sekä Sanaston käyttöluvista. Lämminhenkinen alustus rohkaisi osallistujia kysymään – kiitos asiantuntevista vastauksista Lauralle ja Heinille – ja viritti toiveen jokavuotisesta yhteisestä webinaarista.

Jos et päässyt osallistumaan tilaisuuteen, voit katsoa tallenteen täältä


Kirjallisuuden tekijänoikeudet ja luvat_Info Lausujain Liitolle 2024
Sanaston lupakauppa löytyy osoitteesta luvat.sanasto.fi
Sanaston asiakaspalvelu on avoinna arkisin klo 10-15: info@sanasto.fi ja +358 (0)9 5629 3300

Runojen ja tekstien esittäminen sekä luvat -webinaari 13.5.2024

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto kutsuu Suomen Lausujain Liiton jäsenet webinaariin maanantaina 13.5. klo 16.30–17.30 kuulemaan ja keskustelemaan runojen ja tekstien esittämisestä sekä luvista.

Tilaisuudessa viestinnän asiantuntija Laura Hautsalo sekä yhteiskuntasuhde- ja projektiasiantuntija Heini Eskelinen-Räsänen pitävät lyhyen tietoiskun runojen esittämisestä ja tekijänoikeuksista sekä Sanaston käyttöluvista. Kysymyksille ja keskustelulle on varattu reilusti aikaa. Ennakkoon kysymyksiä voi toimittaa sähköpostitse  heini.eskelinen-rasanen@sanasto.fi

Webinaari toteutetaan Teams-tapaamisen muodossa. Webinaariin pääsee liittymään tästä linkistä. Tilaisuudesta tehdään tallenne, joka on katsottavissa jälkikäteen Suomen Lausujain Liiton verkkosivuilla.

26.3.2024
Suomen Lausujain Liitto ry. / Finlands Recitatörförbund rf.

VUOSIKOKOUSKUTSU

Lämpimästi Tervetuloa Suomen Lausujain Liiton vuosikokoukseen
sunnuntaina 7.4.2024 klo 13.00 alkaen Sommeloon, Runeberginkatu 37 A 6, 00100 Helsinki
Kahvitarjoilu

Kokous järjestetään hybridinä, mutta suosittelemme tulemista paikan päälle. Järjestelyjen takia pyydämme kokoukseen osallistuvia ilmoittautumaan ennakkoon, ja samalla kertomaan osallistuuko kokoukseen paikan päälle vai haluaako zoom-kutsun.

Mikäli osallistut yhteisöjäsenen edustajana, mainitse siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Lyhyet raportit voi esitellä kokouksessa tai lähettää ennakkoon lausujain@gmail.com


Ilmoittautumiset viimeistään 2.4. sähköpostitse lausujain@gmail.com

Ilmoittautuneille lähetetään linkki kokoukseen kirjautumiseen. Etäosallistumiseen tarvitset joko tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä nettiyhteyden. Linkin kautta on helppo osallistua.

Kutsu asialistoineen ja kokousmateriaaleineen on lähetetty liiton jäsenille sähköpostitse 26.3.2024. Jos et ole saanut kutsua, ilmoita siitä sähköpostilla liiton sähköpostiin.

SLL:n hallitus

Veikko Sinisalo -kilpailun alkukilpailun raati: Kati Outinen, Juuso Timonen ja Antti Virmavirta finalistien julkistamistilaisuudessa 17.3.2024. Kuva: Jukka Mykkänen

Veikko Sinisalo -kilpailun finaaliin Kajaanin Runoviikolle valittiin kuusi nuorta lausujaa.

Veikko Sinisalo -kilpailun alkukarsinnoissa Helsingissä 16.-17.3.2024 nähtiin 13 olemassaolon ytimessä olevaa vimmaista, herkkää ja puhuttelevaa runoista dramatisoitua teosta. Kajaanin Runoviikolla 7. heinäkuuta järjestettävään finaaliin valittiin kuusi esiintyjää.

Valitut finalistit ovat:
Eeva Kaihola esityksellään Lieveilmiö
Ansa Kurola esityksellään Rakkauden ontologioista ja auringonlaskuista
Venla Pulkkinen esityksellään Minun tärkein peilini
Iiris Laisi esityksellään Kiven, kukkia, molotovin cocktailin – I Know a Flower Thrower
Miriam Mekhane esityksellään Olen tässä, toisaalla ja veden viivalla
Inari Kolehmainen esityksellään Näkymätön valo

Alkukilpailun raadissa Kajaanin Runoviikkoa edusti Kati Outinen, Veikko Sinisalon stipendirahastoa Juuso Timonen ja Suomen Lausujain Liittoa Antti Virmavirta, sihteerinä toimi Kirsi-Kaisa Sinisalo. Kaksipäiväisen alkukilpailun juonsivat Eero Enqvist, Wenla Reimaluoto.

Veikko Sinisalo -kilpailu on vuodesta 1978 järjestetty taidekilpailu, jonka järjestävät yhteistyössä
Veikko Sinisalon stipendirahasto, Kajaanin Runoviikko ja Suomen Lausujain liitto.
Alkukilpailun järjestää Suomen Lausujain Liitto, loppukilpailun Kajaanin Runoviikko. 
4000 euron stipendin finaalin voittajalle jakaa Veikko Sinisalon stipendirahasto. 
Voittaja on Vuoden nuori lausuja ja häneltä tilataan ensi-ilta seuraavan vuoden Kajaanin Runoviikolle.
Suomen Lausujain Liitto ry

Veikko Sinisalo -kilpailun alkukilpailu nuorille lausujille
16.-17.3.2024 Kallion lukion Studioteatterissa, Helsingissä

Veikko Sinisalo -kilpailun finaalipaikoista kilpailee 13 nuorta, alle 30-vuotiasta lausujaa / monologitaiteilijaa. Alkukilpailussa valitaan loppukilpailun finalistit. Loppukilpailu pidetään Kajaanin Runoviikolla 7.7.2024 
Loppukilpailun voittaja saa 4000 € stipendin, Vuoden Nuori Lausuja -tittelin sekä kutsun tehdä ensi-ilta Kajaanin Runoviikolle 2025.

20 minuutin mittaisen kilpailuohjelman tulee sisältää kaksi pakollisista runoa, yksi (1) moderni ja yksi (1) klassinen runo. Kilpailija saa itse valita esityksensä teeman ja muut runot.

Alkukilpailun raadissa Kajaanin Runoviikkoa edustaa Kati Outinen, Veikko Sinisalon stipendirahastoa Juuso Timonen ja Suomen Lausujain Liittoa Antti Virmavirta, sihteerinä toimii Sami Nieminen. Kaksipäiväisen alkukilpailun juontavat Eero Enqvist (lauantai), Wenla Reimaluoto (sunnuntai).

Kilpailupaikka Kallion lukion Studioteatteri, Pengerkatu 5, 00530 Helsinki
Kilpailuajat la 16.3.2024 klo 12.30–18.15 ja su 17.3.2024 klo 12.15–15.15.
Finalistit julkistetaan klo 17 mennessä.
Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailua, katsomossa on tilaa 76 henkilölle.
Vapaaehtoinen ohjelmamaksu 10 €. Osa tuotosta käytetään Kallion lukion opiskelijoiden kevätstipendeihin.

Lauantai 16.3.2024
Ovet aukeavat yleisölle klo 11.30. Tilaisuus alkaa klo 12.00. Kilpailu alkaa noin klo 12.30
Kilpailujärjestys (arvoidut ”noin” ajat)
klo 12.30 Santra Juoperi
klo 12.55 Eeva Kaihola
klo 13.20–13.45 Ansa Kurola
– tauko raadin työskentelyä varten
klo 15.30 Venla Pulkkinen
klo 15.55 Iiris Laisi
klo 16.20–16.40 Mikael Karvia
– tauko raadin työskentelyä varten
klo 17.30–17.50 Siiri Malviina Lehtinen

Sunnuntai 17.3.2024
Ovet aukeavat yleisölle klo 11.30.Tilaisuus alkaa klo 12.00. Kilpailu alkaa noin klo 12.15
Kilpailujärjestys (arvoidut ”noin” ajat)
klo 12.15 Yosef Aroni Nousiainen
klo 12.40 Annika Junno
klo 13.05 Lotta Aakko
klo 13.30–13.55 Miriam Mekhane
– tauko raadin työskentelyä varten
klo 14.30 Maisa Mansikka
klo 14.55–15.15 Inari Kolehmainen

Raati työskentelee kilpailun päätteeksi itselleen sopivaksi katsomansa ajan, minkä jälkeen se ilmoittaa finaaliin valittujen nimet.

Kilpailun järjestävät yhdessä Suomen Lausujain Liitto, Veikko Sinisalon stipendirahasto ja Kajaanin Runoviikko.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia -esityksen tähdet Johanna Juhola, Matti Ristinen ja Sari Haapamäki

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia -esitys kiertää suomalaisia seurantaloja keväällä 2024.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia -esitys on ylistyslaulu suomalaiselle runoudelle. Se on sanan, sävelen ja liikkeen yhdistävä näyttämöteos, joka tarkastelee ikiaikaisia elämän teemoja: elämää, kuolemaa ja rakkautta.

Suomen Lausujain Liiton pitkäaikaisen taiteijajäsenen Matti Ristisen työryhmänsä kanssa valmistama esitys saa ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa Helsingissä Matin 50-vuotispäivänä 7.1.2024. Kevään 2024 aikana esitys vierailee seurantaloissa 32 paikkakunnalla. Kiertue päättyy Kajaanin Runoviikolle 6.7.2024. 
Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia kiertueen aikataulu ja esityspaikat 2024

Työryhmä


Esiintyjät: Matti Ristinen, Johanna Juhola ja Sari Haapamäki.

Matti Ristinen on tv:stä ja elokuvista tuttu näyttelijä (Syke, Pirunpelto, Tuntematon sotilas, Olen suomalainen). Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia on Matti Ristisen 50-vuotisjuhlaesitys. Matti on valinnut esitettäväksi runoja, jotka nostavat esiin muistoja eletystä elämästä.

Johanna Juholan on luonut esityksen sävelmaailman ja säveltänyt runoihin uutta musiikkia. Hän on kansainvälisesti tunnustettu harmonikkavirtuoosi, joka on julkaissut kuusi albumia omalla nimellään ja toimii muusikkona ja säveltäjänä lukuisissa yhtyeissä.

Sari Haapamäki vastaa esityksen liikekielestä ja on teoksen kolmas esiintyjä. Hän on tehnyt pitkän uran näyttelijänä ja tanssijana Helsingin kaupunginteatterissa.

Ohjaus: teatteriohjaaja Milko Lehto.
Visuaalinen suunnittelu: vaatesuunnittelija, elokuvaohjaaja, yrittäjä Paola Suhonen.
Runojen lisäksi kuultavat tekstit: kirjailija Antti Heikkinen.
Valo- ja äänisuunnittelu, projisoinnit: Pietu Pietiäinen

Kiertue toteutetaan yhteistyössä 75-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen Kotiseutuliiton kanssa,
Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Lue lisää kiertueesta tapahtuman kotisivuilta

 

Suomen Lausujain Liiton taiteilijajäsenet Lari Ylönen, Kirsi-Kaisa Sinisalo, Päivi Kangas ja Sampo Harju Tämänpäiväiset runot 2022 lukutilaisuudessa taiteiteilijakoti Lallukassa 10.12.2023. Kuva: Hillevi Kilpeläinen

Tämänpäiväiset runot ihastuttivat Lallukassa

Salillinen nykyrunouden ystäviä kokoontui kuulemaan Tämänpäiväisiä runoja taiteilijakoti Lallukkaan sunnuntaina 10.12.2023

Yleisö kuunteli herkällä korvalla Suomen Lausujain Liiton taiteilijoiden: Sampo Harju, Päivi Kangas, Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Lari Ylönen lukiessa poimintoja vuonna 2022 julkaistusta runoudesta.

Lukulistalla oli Terhi Forssénin, Pauliina Haasjoen, Henri Hirvenojan, Jussi Hyvärisen, Sanna Karlströmin, Marko Korvelan, Atte Koskisen, Pirjo Kotamäen, Rakel Liehun, Miira Luhtavaaran, Veera Miljan, Riikka Palanderin, Sanni Purhosen, Mikko Rädyn, Harry Salmenniemen, Katja Seudun ja Helena Sinervon runoja.

Tämänpäiväiset runot 2022

Listan on koonnut Suomen Lausujain Liiton taiteilijajäsen Lari Ylönen. Runovalinnat on tehnyt työryhmä: Lari Ylönen, Mirjami Heikkinen, Jukka Heiskanen ja Wenla Reimaluoto  kustantajien 2022 julkaisemista runoteoksista, omakustanteita ei huomioitu. Dramaturginen kokonaisuus neljälle lukijalle on Larin käsialaa.

Kevään 2023 helmikuun kokoonpanossa lukivat Larin lisäksi Mirjami Heikkinen ja Jukka Heiskanen ja Wenla Reimaluoto. Elokuisen Helsingin Juhlaviikkojen ja joulukuun Lallukan lukutapahtumassa lukijoina olivat Sampo Harju, Päivi Kangas, Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Lari Ylönen

Tämänpäiväiset runot on Suomen Lausujain Liiton monikymmenvuotinen perinne, jota aiotaan uudistaen jatkaa.

Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Päivi Kangas Tämänpäiväisten runojen parissa. Lallukka 10.12.2023

Tämänpäiväiset runot Lallukassa 10.12.2023 klo 15

Suomen Lausujain Liiton taiteilijat Sampo Harju, Päivi Kangas, Kirsi-Kaisa Sinisalo ja Lari Ylönen lukevat poimintoja vuonna 2022 julkaistusta runoudesta. Lukulistalla Terhi Forssénin, Pauliina Haasjoen, Henri Hirvenojan, Jussi Hyvärisen, Sanna Karlströmin, Marko Korvelan, Atte Koskisen, Pirjo Kotamäen, Rakel Liehun, Miira Luhtavaaran, Veera Miljan, Riikka Palanderin, Sanni Purhosen, Mikko Rädyn, Harry Salmenniemen, Katja Seudun ja Helena Sinervon runoja.

Tervetuloa Lallukan taiteilijakotiin, Apollonkatu 13, Helsinki
Esityksen kesto noin 1 tunti. Liput 10 € ovelta. Ovet aukeavat klo 14.15.
Tapahtuman järjestää Suomen Lausujain Liitto ry

Eläköön Runo! esitettiin täydelle katsomolle

Aleksis Kiven päivänä 10.10.2023 Suomen Lausujain Liitto 85-vuotta -juhlaesitys täytti Teatteri Avoimien Ovien katsomon. Runouden ystävien riemukkaat kohtaamiset teatterin lämpiössä väliajalla toivat lokakuun sateiseen iltaan kaivattua piristystä. Illan aikana matkattiin Iiro Kajaksen johdattamana liiton juurilta nykypäivään, kuultiin ja nähtiin sekä perinteistä lausuntaa että uutta tapaa esittää runoa – tarinan kerrontaa, draamaa, tragiikkaa ja huumoria. Kiitos yleisö myönteisestä  palautteesta!

Seela Sella ja Iiro Kajas Eläköön Runo! juhlaesityksessä Teatteri Avoimissa Ovissa 10.10.2023. Kuva: Marju Lökström

Juhlaesityksen ohjelma

Lauri Viita Luominen Seela Sella
Tehkäme iloinen ilta (Kanteletar) ryhmä
Olavi Paavolainen Terässinfonia Miko Helppi
Saima Harmaja Väkevä kukka Hillevi Kilpeläinen
Uuno Kailas Pallokentällä Juuso Timonen
Arvo Turtiainen Rakentaja (äitini isälle) Arja Pekurinen
Hanna Cheitin (suom. Arvo Salo) Juutalaislapsi Seela Sella
Yrjö Jylhä Kohtaus metsässä Juuso Timonen ja Miko Helppi
J.L Runeberg Vårt land Maija Paunio
Aila Meriluoto Kivinen Jumala Hillevi Kilpeläinen
Eila Kivikkàho Nocturno Hillevi Kilpeläinen, Arja Pekurinen, Maija Paunio
Anja Samooja Elämänilo Hillevi Kilpeläinen, Arja Pekurinen, Maija Paunio
Paavo Haavikko Pullo seisoo läntisen huoneen lattialla Maija Paunio
Aaro Hellaakoski Conceptio artis, Niin pieniksi, Hauen laulu Maija Paunio, Juuso Timonen
Eeva-Liisa Manner Virtahevonen Arja Pekurinen
Jorma Etto Suomalainen Miko Helppi
Pentti Saarikoski Minä asun Helsingissä Juuso Timonen
Markku Into Maitotalouden ongelmat maassamme Miko Helppi
Aulikki Oksanen Kenen joukoissa seisot? Iiro Kajas
Eino Leino ja L. Onerva Satiireja Miko Helppi, Maija Paunio
Aleksis Kivi Suomenmaa Arja Pekurinen
Ilpo Tiihonen Lausujat ryhmä

Eläköön Runo! työryhmä: Arja Pakurinen, Juuso Timonen, Hillevi Kilpeläinen, Iiro Kajas, Seela Sella, Miko Helppi ja Maija Paunio. Kuva: Matti Hietala

Eläköön Runo!
Suomen Lausujain Liitto 85-vuotta -juhlaesitys

Eläköön Runo! luotaa liiton, lausunnan ja runouden historiaa Kajaanin Runoviikoilta tutuiksi tulleiden Iiron koulujen hengessä. Iiro Kajaksen esittämien historiikkien välissä runoja lausuvat liiton taiteilijajäsenet Seela Sella, Arja Pekurinen, Maija Paunio, Hillevi Kilpeläinen, Juuso Timonen ja Miko Helppi. Esityksen suunnittelusta, dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaavat Iiro Kajas ja Hillevi Kilpeläinen.


Eläköön Runo! -työryhmä: Iiro Kajas, Hillevi Kilpeläinen, Arja Pekurinen, Seela Sella, Miko Helppi, Maija Paunio, Juuso Timonen. Kuva: Matti Hietala

Työryhmä:

Seela Sella on esiintynyt yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana mm. Turun ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa, Intimiteatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Teatteri Jurkassa. Hän on esittänyt monologeja, pitänyt laulu- ja lausuntailtoja sekä esiintynyt lukuisissa suomalaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Arja Pekurinen on esiintynyt yli 50 vuoden ajan eri teattereissa mm. Vaasan Teatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa, elokuvissa ja ääninäyttelijänä. Arja on pitänyt lausuntailtoja omalla runo-ohjelmistollaan sekä esittänyt Maria Jotunin Kun on tunteet ja Hilda Husso.

Maija Paunio kävi teatterikoulun Englannissa ja on siitä lähtien esiintynyt teatterissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Ensimmäisen teatterikiinnityksensä hän sai heti valmistumisensa jälkeen Lontoossa. Hän on näytellyt Suomessa pääasiassa vapaissa ryhmissä ja toteuttanut useita runoesityksiä. Kameratöistä viimeisimpiä ovat mm. amerikkalainen elokuva Dual sekä tv-sarjat kuten Sijainen, Jälkeläiset ja Sorjonen.

Juuso Timonen on helsinkiläisen Vaurioteatterin jäsen, lisäksi hän on näytellyt mm. Teatteri Jurkassa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Teatterin tekemisessä hän peräänkuuluttaa ryhmätyön tärkeyttä. Harjoitusprosessissa hän rakastaa hetkeä, kun teos herää kovan työn jälkeen eloon, hetkeä kun teoksen sielu löytyy. Vaurioteatterissa hän on toteuttanut teatterin tekijyyttään laaja-alaisesti näytellen, käsikirjoittaen, valo- ja videokuvaten, lavastaen sekä äänisuunnitellen. Timonen voitti vuonna 2021 Veikko Sinisalo -kilpailun ja hänet valittiin vuoden nuoreksi lausujaksi. Tällä hetkellä häntä kutsuu elokuvanteko ja ensimmäinen lyhytelokuvaohjaus on työn alla.

Miko Helppi on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston Nätyltä 2021. Miko oli Jyväskylän kaupunginteatterissa kiinnitettynä näyttelijänä vuosina 2021–2023. Ennen valmistumistaan hän näytteli Suomen Kansallisteatterissa ja Taaborin kesäteatterin tuotannoissa sekä TV-sarjoissa Syke, Kevyttä yläpilveä, Pala sydämestä ja EX-Onnelliset. Hän kuuluu teatterialan ammattilaisista koostuvaan Tarinateatteri Vox -ryhmään ja esiintyy tällä hetkellä Turun kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa.

Iiro Kajas on Vuoden Nuori Lausuja 1983. Viimeiset 35 vuotta hän on toiminut filosofian vihtorina kansalais- ja työväenopistoissa ohjaten lausujia ja teatterin nykypäivästä ja historiasta kiinnostuneita. Lausujana hän on tehnyt useita esityksiä sekä yksin että yhdessä muiden Suomen Lausujain Liiton jäsenten kanssa. Läheisiksi ovat tulleet mm. Kaarlo Kramsun, Yrjö Jylhän, Lassi Nummen, Paavo Haavikon ja Ilpo Tiihosen runot, Nortamon jaaritukset ja Aapelin pakinat. Erityisen tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat olleet Eilakaija Sippo, Malla Kuuranne ja Sakari Puurunen.

Hillevi Kilpeläinen on valmistunut kirjallisuudesta Helsingin Yliopistosta ja näytellyt mm. Q-teatterissa, Nälkäteatterissa ja Rovaniemen Kaupunginteatterissa. Hillevi on pitänyt ja ohjannut lausuntailtoja mm. Eeva-Liisa Mannerin sekä Helvi Hämäläisen tuotannosta. Tällä hetkellä hän esittää Minä kirjoitan, minä kirjoitan -monologia Helvi Hämäläisestä kiertue-esityksenä. Hillevi on toiminut Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana vuodesta 2022.

Teatteri Avoimet Ovet,
Erottajankatu 5, 00130 Helsinki
10.10.2023 kello 19.00 (sisältää väliajan, kesto vajaa 2 h)
Liput 22,60 euroa / opiskelijat, työttömät, lapset 17,60 euroa

https://www.lippu.fi/event/elaekoeoen-runo-teatteri-avoimet-ovet-17589039/

https://www.avoimetovet.fi/tapahtuma/elakoon-runo/

 

Ääneen 2023

Lausuntataidetta lasten ja nuorten parissa edistävässä Ääneen! -hanke valmistautuu vauhdikkaaseen syksyyn: syksyn 2023 aikana järjestetään yhteensä 20 yläkouluikäisille nuorille suunnattua lausuntatyöpajaa Seinäjoella, Joensuussa, Oulussa, Turussa ja Hämeenlinnassa. Yhteistyötahoina toimivat paikalliset koulut ja Oulussa lastensuojeluyhdistys Auta Lasta ry. Jokaisella paikkakunnalla vierailee myös yksi vuoden 2022 Veikko Sinisalo -kilpailun finalisti lausuntaesityksellään (finalistit Miko Helppi, Juho Uusitalo, Sami Harjula, Maria Häkkinen ja Ville Rita). Näin nuoret pääsevät myös näkemään valmiin ja hiotun lausuntaesityksen työpajoihin osallistumisensa lisäksi.

Hanketta koordinoivat Milla Hilke ja Tarja Sahlstedt. Heidän lisäkseen työpajaohjaajina toimivat Leena Sainio, Emilia Pokkinen ja Eero Ojala.
Hanketta tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lue lisää