Veikko Sinisalo -kilpailu nuorille lausujille

45 vuotta toiminut rahasto tukee alle 30-vuotiaita taiteilijoita runo- ja monologitaiteen esittämisessä

Näyttelijä, professori Veikko Sinisalo oli perustamassa Kajaanin Runoviikkoa 70-luvun loppupuolella. Nimeään kantavan rahaston hän perusti Kajaaniin vuonna 1978. Rahasto tukee alle 30-vuotiaita taiteilijoita runo- ja monologitaiteen tekijöinä. Rahasto toimii tiiviissä yhteistyössä Kajaanin Kaupungin, Kajaanin Runoviikon, Kajaanin ev.lut. seurakunnan ja Suomen Lausujain Liiton kanssa.

Rahasto järjestää joka toinen vuosi yhteistyössä Runoviikon ja Suomen Lausujain Liiton kanssa Veikko Sinisalo -kilpailun, jonka voittaja saa 4000 euron stipendin ja oikeuden käyttää titteliä Vuoden nuori lausuja. Voittajalta tilataan ensi-ilta seuraavan vuoden Runoviikolle.

Varat rahastolle kerätään vuodesta 1979 Kajaanin Runoviikon yhteydessä järjestetyllä kirkkoillalla. Vuoden nuori lausuja esiintyy vuosittain kirkkoillassa. Rahasto kutsuu kunniavieraakseen vuosittain monologi- ja teatteritaiteen parissa ansioituneen taiteilijan.

SLL järjestää Veikko Sinisalo -kilpailun alkukilpailun yhdessä jonkun maamme lausujayhdistyksen kanssa. Alkukilpailu järjestetään aina eri paikkakunnalla. Viimeisimpiä alkukilpailun järjestäjäpaikkakuntia ovat olleet mm. Kokkola, Kotka, Helsinki, Tampere, Joensuu ja Rauma. Kilpailuohjelma on 20 minuutin kokonaisuus, johon kuluu kaksi pakollista tekstiä. SLL:n edustajat valitsevat kilpailuun kaksi modernia ja kaksi klassista tekstiä, joista kilpailijat saavat valita ohjelmaansa kummastakin yhden. Alkukilpailun raadissa on kaksi Suomen Lausujain Liiton edustajaa, yksi Kajaanin Runoviikon edustaja ja yksi Veikko Sinisalo -rahaston edustaja. Loppukilpailu järjestetään aina Kajaanin Runoviikolla. Sen raadissa on yksi Lausujain Liiton edustaja, yksi Runoviikon ja yksi Sinisalo -rahaston edustaja.

Kilpailuun osallistuneet taiteilijat ovat kokeneet osallistumisen tärkeäksi. Kilpailu antaa lisää kokemusta yksin esiintymisestä, mahdollisuuden luoda uusia kontakteja ja näkyvyyttä uusien yleisöjen ja työnantajien kanssa. Isona mahdollisuutena pidetään erityisesti mahdollisuutta saada ensi-ilta seuraavan vuoden festivaalille. Seuraava alkukilpailu järjestetään keväällä 2024 ja loppukilpailu Runoviikolla 2024

Veikko Sinisalo-kilpailun voittaja 2022 Wenla Reimaluoto. Tuomaristo lausui voittajasta: ”Hänen ilmaisussaan yhdistyy herkkyys ja vahvuus. Klassikkotekstit muuttuvat nykyteksteiksi hänen tulkitseminaan.” Tuomaristossa olivat Ria Kataja (pj), Mikko Roiha ja Matti Kaarlejärvi. Kuva: Hillevi Kilpeläinen.

Wenla Reimaluodon esitys Iloni elämässä ensi-ilta nähtiin Kajaanin Runoviikolla 7.7.2023

https://www.runoviikko.fi/tapahtumat/kulkija/

Puheen lehtori emerita Malla Kuuranne.

Runoviikolla 2023 julkistetaan puheen lehtori Malla Kuuranteen toimittama Veikko Sinisalo -rahaston historiikin lisäosa

Rahaston 45-vuotisjuhlavuoden kunniaksi torstaina 6.7.2023 klo 10.30 julkaistaan Kajaanin kirjastossa Malla Kuuranteen toimittama rahaston historiikin lisäosa. Puheen lehtori emerita Malla Kuuranne on toimittanut lisäosan vuonna 2007 julkaistulle ja vuonna 2012 päivitetylle rahaston historiikille. Lisäosassa voittajat vuoden 2012 jälkeen kertovat suhteestaan runouteen ja lausuntaan. Heitä ovat Antti Tiensuu, Jussi Lankoski, Miiko Toiviainen, Juuso Timonen ja Wenla Reimaluoto.

”Rahaston järjestämä kilpailu on vuosikymmenten ajan innoittanut nuoria kisaamaan lausunnan haastavassa tehtävässä ja jalossa taidossa” – Malla Kuuranne

Sinisalon Veikko ja ”lausujanplantut” lisäosa

Kuka oli Veikko Sinisalo?

Veikko Sinisalo (1926 – 2003 ) oli näyttelijä, professori h.c. Hänet muistetaan taiteilijana ja kulttuurihenkilönä. Suurimman osan urastaan hän teki Tampereen Työväen Teatterin näyttelijänä. Hänen elokuvarooleistaan tunnetuin on alikersantti Lahtisen rooli Edvin Laineen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa. Omilla monologi- ja runoesityksillään hän teki pitkiä kiertueita. Omat iltansa hän teki mm. Ilmari Kiannon, Lauri Viidan, Väinö Linnan, Arvo Turtiaisen, Aleksis Kiven, Sokrateen ja Raamatun teksteistä.

Veikko Sinisalo -kilpailun taustaa

Veikko Sinisalo (1926-2003) muistetaan taiteilijana, kulttuurihahmona ja yhteiskunnan toimijana. Kun hänen nimensä mainitaan, tulevat monelle mieleen myös elokuvaroolit Sven Tuuva, alikersantti Lahtinen Tuntemattomasta sotilaasta ja Täällä Pohjantähden alla -teoksen Laurilan Anttoo.

Veikko Sinisalo oli lisäksi tunnettu monologeistaan. Hän tulkitsi suurta joukkoa suomalaisia kirjailijoita, kuten Aleksis Kiveä, Eino Leinoa, Lauri Viitaa ja Väinö Linnaa. Hänelle on annettu tunnustusta monipuolisesta ja kokonaisvaltaisesta kulttuurin esiin tuomisesta.