Kuva: Laura Malmivaara

runonlausuntaa[at]gmail.com
050 558 7710
runonlausuntaa.fi

Ristinen Matti

Matti Ristinen on monille suomalaisille tuttu Kärsämäeltä kotoisin oleva näyttelijä, joka aloitti esiintyjän taipaleensa runonlausunnan parissa. Teini-ikäisenä hän valmisti opettajansa ja ystävänsä Anja Vähäahon ohjauksessa Aleksis Kiven, Einon Leinon, Ilpo Tiihosen ja Arto Mellerin runoista pienimuotoisia esityksiä. ”Paino sanan ensimmäiselle tavulle ja laskeva intonaatio”, opasti Anja nuorta lausujanalkua. 

Matti osallistui Vuoden Nuori Lausuja kilpailuun vuonna 1994. Voittoa ei irronnut, mutta Matilta tilattiin esitys Kajaanin Runoviikolle seuraavalle kesälle. Nuoren Wertherin kärsimykset– monologi sai ensi-iltansa Kajaanissa vuonna 1995. 

Valmistuttuaan näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyönlaitokselta Matti sai kiinnityksen Turun kaupunginteatteriin. Turun aikana Matti valmisti työryhmineen kaksi monologia, joista Kullervo oli ensi-illassa Kajaanin Runoviikolla 1998 ja sitä esitettiin myös Turun kaupunginteatterissa. Dorian Grayn muotokuva oli Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa vuonna 2000. 

Vuonna 2008 Matti palasi takaisin runojen pariin ja Anjan ohjaukseen. Yhteistyön tuloksena syntyi lausuntailta Kaunis Kansa – 12 Helkavirttä. Ilta koostui nimensä mukaisesti kahdestatoista Eino Leinon Helkavirrestä. Lausuntaesitys kiersi ympäri Suomea ja nähtiinpä esitys tälläkin kertaa myös Kajaanissa. 

Viime vuosina Matti on työskennellyt pääasiassa televisio- ja elokuvatuotannoissa. Suomalaisille Matti on tullut tunnetuksi Tommi Jussilana (Pirunpelto), Ilmari Nortamona (Syke), majuri Sarastienä (Tuntematon sotilas) ja Kari Tapiona (Olen suomalainen). 

Parhaillaan Matti on valmistamassa työryhmänsä kanssa Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia -nimistä kiertue-esitystä. Esitys saa ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa Helsingissä Matin 50- vuotissyntymäpäivänä 7.1.2024. Kevään 2024 aikana esitys kiertää suomalaisia seurantaloja ja kiertue päättyy Kajaanin Runoviikolle 6.7.2024. Esityksen kotisivut: runonlausuntaa.fi 

Runo yllättää. Olen runon vietävissä. Runo kertoo minulle, kuinka haluaa tulla esitetyksi. Runo ohjastaa lausujaa.