Kuva: Aimo Leskelä

runotoimia[at]gmail.com
kerrontapaikka.fi

Ventola Marjo

Marjo Ventola on teatterialan kouluttaja, ohjaaja, lausuja ja eläkeläinen ja ikäänsä ihmettelevä seitsemänkymppinen.

Runot ja lausunta veivät mukanaan eläkeiän lähestyessä. Sitä ennen osallistava teatteri yhteisöryhmissä on ollut Marjon kouluttajantyön keskiössä, hänen opettaessaan ammattikorkeakoulujen teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutuksissa. Kansainvälinen yhteistyö avasi näkemään taiteen, erityisesti teatterin ja draamamenetelmät mahdollisuutena yhteisöissä. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa valmistunut lisensiaattityö käsitteli sekin osallistavan teatterin konseptia.

Maisteriopinnot Tampereen yliopistossa sisälsivät mm. draamakirjallisuutta, esitystutkimusta, näyttämötyötä, puheoppia ja aikuiskasvatusta. Jo opiskeluaikoina kiinnostus vei opettamaan kansalaisopistoissa ja yhteisöryhmissä. Marjo puhuu edelleen mielellään vapaan sivistystyön puolesta ja eläkeiän lähestyessä hän palasi hallinnollisista tehtävistä ohjaustyöhön. Vanajaveden opistossa hän ohjasi paikallisia lausuntaryhmiä 2014–2021. Marjo on ohjannut esityksiä yksittäisille lausujille ja ryhmille.

Lausujana ryhmäesitykset, joissa erilaiset tekstit ja persoonat rikastuttavat kokonaisuutta, ovat innostavia kokemuksia. Epidemian aikaan Marjo valmisti ohjaaja Sami Niemisen kanssa oman runoesityksen ”Yöni ilman unta”, jolla hän on kiertänyt eri paikkakunnilla. Teatterillinen runoteos on koottu nykyrunoilijoiden, kuten Pauliina Haasjoen, Miia Toivion, Jouni Teittisen, Pauli Tapion tai Aki Salmelan teksteistä. Ne mm. ovat Marjon lempirunoilijoita.

”Pidän nykyrunojen viittauksista ajankohtaiseen tieteelliseen ajatteluun kiinnostavina. Ne kertovat ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta tai rauhoittavat katsomalla linnunradan äärettömyyteen.”

Marjo esiintyy tilauksesta paikallisissa tapahtumissa, perhejuhlissa, muistotilaisuuksissa tai palvelutaloissa Helsingissä ja mm. Uudenmaan, Kanta-Hämeen tai Turun seuduilla. Esityksien tekstit Marjo valitsee yhdessä tilaajan kanssa. Se antaa hänen mielestään lausujalle hienon mahdollisuuden tutustua itselle vieraanpiinkin runoihin.

Marjo Ventola on ollut Suomen Lausujain Liiton jäsenenä vuodesta 2015. Liiton hallituksen sihteerinä hän oli vuosina 2017–2020.