Suomen Lausujain Liitto (SLL) on puhetaiteen järjestö, joka edellyttää jäseniltään pitkäaikaista lausunnan ja puheilmaisun opiskelua sekä taiteellista näyttöä.
SLL säännöt
Liiton jäsenet ovat
- taiteilijajäseniä eli varsinaisia jäseniä
- koejäseniä määräajaksi
- yhteisöjäseniä
- ulkojäseniä
Taiteilijajäseniksi hyväksytään henkilöitä, jotka toimivat lausunnan, puheilmaisun tai runon esittämisen parissa ja joiden kiinnostus alaan sekä alan tuntemus ja kokemus ovat riittävät.
Koejäseneksi voidaan valita sellaisia taiteilijajäseneksi hakeneita, joiden on liiton hallituksen mielestä vielä kehityttävä taiteilijoina. Koejäsenillä on oikeus osallistua liiton taiteilijajäsenille tarkoitettuun koulutukseen. Koejäsenyys kestää enintään kaksi vuotta, jonka jälkeen liiton hallitus tekee asiasta uuden päätöksen.
Yhteisöjäseniksi hyväksytään harrastajayhdistyksiä.
Ulkojäseniksi voidaan ottaa sellaisia henkilöitä, jotka haluavat tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa.
Suomen Lausujain Liiton jäsenet valitsee liiton hallitus hakemuksen perusteella. Hakemuksessa pitää olla seuraavat tiedot:
- nimi
- syntymäaika
- yhteystiedot: osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite
- lyhyt perustelu liittoon hakemiselle
- liitteeksi taiteellisen työn ansioluettelo
Taiteilijajäseneksi haetaan koulutuksen tai työn perusteella tai näytön perusteella
1) Taiteilijajäseneksi koulutuksen ja/tai työn perusteella
Taiteilijajäseneksi voivat hakea alan ammattilaiset, joiden koulutus ja/tai työ takaavat
edellytettävän taitotason, esim. näyttelijät, puheopettajat yms.
Lähetä vapaamuotoinen hakemus lausujain@gmail.com
2) Jäseneksi näytön perusteella
TAITEILIJAJÄSENYYDEN HAKEMINEN NÄYTTÖESITYKSEN PERUSTEELLA
Suomen Lausujain Liitto järjestää jäseneksi pyrkijöille yhteisen kuulemistilaisuuden kaksi kertaa vuodessa.
SLL:n sääntöjen kohta 5. jäsenet:
Yhdistyksen jäsenet valitsee yhdistyksen hallitus hakemusten perusteella. Yhdistyksen hallitus voi halutessaan pyytää hakijalta lisänäyttöä kuulemistilaisuudessa, haastattelussa tai muulla tavalla. Varsinaisiksi jäseniksi hyväksytään sellaisia henkilöitä, jotka toimivat lausunnan, puheilmaisun ja/tai runon esittämisen parissa ja joiden kiinnostus alaan sekä alan tuntemus ja kokemus ovat riittävät.
Seuraava kuulemistilaisuus ja siihen liittyvä haastattelu järjestetään 26.4 kello 13.00 alkaen Helsingissä. Tarkempi paikka tiedotetaan myöhemmin.
Kuulemistilaisuuteen ilmoittautunut ja hakemuksen jättänyt henkilö esittää kuulemistilaisuudessa 20 minuutin vapaavalintaisen kokonaisuuden omasta ohjelmistostaan. Sen jälkeen kolmihenkinen SLL:n taiteilijajäsenistä koostuva valintaraati haastattelee pyrkijät. Raati esittelee hallitukselle SLL:oon ehdolla olevat pyrkijät ja hallitus tekee päätöksen seuraavassa kokouksessaan.
Pyrkijä maksaa 50 € liiton tilille ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumiset ella.pyhalto@gmail.com
ARVIOINTIALUEITA
1. Esiintyjän osaaminen
Puheilmaisu: Äänen kantavuus ja sointi, artikulaatio. Suomen kielen perussääntöjen hallinta (laskeva intonaatio lauseen lopussa, yhdyssanojen painotus ensimmäiselle sanalle / tavulle) ja myös se, haluaako esiintyjä mahdollisesti leikitellä säännöillä, luoda äänimaailmoja, rikkoa puherytmiä tai korostaa jotain tiettyä puhetapaa.
Kokonaisilmaisu: Miten esiintyjä hallitsee ja käyttää tunteiden, ajattelun, kehotietoisuuden, liikkeen, äänen, hengityksen alueita ilmaisussaan.
Esiintyjän läsnäolo ja suhde yleisöön. Esiintyjän rohkeus olla tekstin äärellä, läsnäoleva ja kuunteleva tilanteessa.
Esiintyjän suhde runoon. Miten tekstin tarjoamia mielikuvia näyttämöllistetään. Mikä on minkäkin runon tulkinnan kärki.
2. Esityksen dramaturgia
Runojen järjestys, esitysten rakenne. Miten valitut tekstit kommunikoivat keskenään. Muodostuuko esitykseen dramaturginen kaari. Esitys voi olla myös fragmentaarinen. Ensisijainen tarkkailun kohde on, onko dramaturgia perusteltu.
3. Estetiikka
Visuaalisuus, tila, äänet, musiikki.
Kuinka esiintyjä hahmottaa ja käyttää tilaa suhteessa omaan esitykseen, kuinka ottaa tilan huomioon.
Esityksessä voi käyttää rekvisiittaa, äänitehosteita, musiikkia. Arvioija kiinnittää huomiota rekvisiitan käytön tarpeellisuuteen.