Kuva: Aaro Niskanen

niskanel[at]tcd.ie
niskanenlauri.wordpress.com

Niskanen Lauri

Lauri Niskanen on kirjoittaja, kirjallisuudentutkija ja lausuja. Laurin ensimmäinen runosoolo oli Mysteeriteatterin ”Elä vaikka näin”, jota esitettiin vuonna 2008 Taiteen vaihtolavalla Helsingissä. Esityksessä lausunta yhdistyi Johannes Vartolan äänimaailmaan ja musiikkiin, ja runot olivat Mikko Rimmiseltä, Eino Santaselta ja Markku Paasoselta. Laurin viimeisin runosoolo on ”Rauhanmies”, kokoelma Otto Mannisen runoja, jonka ensiesitys oli Otto Mannisen 150-vuotisjuhlaseminaarissa SKS:n juhlasalissa Helsingissä.

Lauri on erikoistunut tekemään sanataidetta ryhmissä ja yhteisöissä, ja muovaamaan tulokset tekstiksi, puheeksi tai esitykseksi.  Lauri on opettanut lausuntaa SLL:n kesäkurssilla Joutsenossa 2019 ja toimi kurssin vastuuopettajana vuonna 2021. SLL:n lisäksi Lauri on taiteilijayhteisö Mysteeri Co:n jäsen.

Lauri Niskanen on kirjallisuudentutkija [FT], sanataiteilija ja lausuja Helsingistä, ja tutkii parhaillaan kaunokirjallista kääntämistä Trinity College Dublinissa. Lauri opiskeli yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa (väit. 2021) ja kirjoittamista Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa 2007-09.

Lauri on ollut Suomen Lausujain Liiton jäsen vuodesta 2013, hän toimi liiton hallituksessa vuosina 2018-2023 ja varapuheenjohtajana 2019-2022. Tuona aikana Lauri käynnisti SLL:n Ääneen! -hankkeen.

”No man is an island entire of itself” – John Donne (1571 – 1631 )