Kuva: Jonne Renvall

Virtanen Ira

Ira Virtanen (FT) on Suomen Lausujain Liiton lausuntataiteilija. Hän on tunnettu välittömistä ja väkevistä tulkinnoistaan. Iran puhuttelevien esitysten tavoitteena on dynaaminen ainutlaatuisuus. ”Esitys tulee valmiiksi vasta yleisön edessä, yleisövuorovaikutuksessa,” hän tapaa sanoa.

Ira aloitti lausunnan 8-vuotiaana Oulussa, jossa hän myös kilpaili piirinmestaruustasolla Lauri Pohjanpään runolla Rakastunut metso. Ira on Siitä pitäen -lausuntaryhmän perustajäsen (2004). Ryhmä voitti Ida Aalberg -katselmuksen ryhmäkilpailun molempina osallistumisvuosinaan 2005 ja 2007. Siitä pitäen -ryhmän erityisyytenä pidetään valittujen tekstien keskinäistä dialogisuutta; eri runoilijoiden ja eri aikakausien tekstit muodostavat yhteisen, vahvan koreografisen viestin.

Koulutukseltaan Ira on filosofian tohtori puheviestinnän alalta. Hän opettaa ja kouluttaa viestintää ja vuorovaikutusosaamista, esiintymistaitoja, lausuntaa, puheilmaisua ja äänenkäyttöä. Ira on arvostettu pedagogi, jolla on innostava ja välittävä ote. Hän herättää ihmisissä uteliaisuuden ja luottamuksen oppimiseen ja omiin mahdollisuuksiin. Ira tapaa asiakkaita myös ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina.

Ira esiintyy sekä suomeksi että englanniksi tehtävinään seremoniamestari, puhuja, juontaja, lausuja, luennoija tai kouluttaja monenlaisissa tilaisuuksissa. Tavoitat Iran osoitteesta etunimi.sukunimi[at]gmail.com

Vertaisarvioitu tutkimusartikkeli lausunnasta: Virtanen, Ira. (2021). ”Lausunta kokemuksellisena ja viestinnällisenä esitystaiteena”. Teoksessa S. Poutiainen (toim.), Yleisö ja puhe: kymmenen näkökulmaa esiintymiseen (s. 168–194). Helsinki: Partuuna.